SwindonScienceParkLogoInlineWhite.png

Key landscape opportunities and constraints

Landscape

Illustrative cross section of southern site boundary (adjacent to Pack Hill)

Current State

 

The Inlands Farm site is not part of a designated landscape but it is adjacent to the North West Downs AONB and forms part of the setting of Upper and Lower Wanborough. A number of public footpaths pass through and close to the site and there are views across the site from various points in the surrounding area. These sensitivities have been recognised and landscape proposals for the development have therefore been developed to reduce or mitigate potential effects on the landscape character and local views.


Landscape Objective

 

To create an attractive landscape setting which integrates the development with the local landscape and forms a high quality environment for the science park and its users.

Landscape Principles:

Cladding of the Wasdell facility will use insulated metal panels in various shades of green to blend with the green and rural setting of the Site, the aim of which is to make the built form a more recessive feature in views from the surrounding area.

We have identified the following key landscape design principles which have informed the development of detailed landscape proposals for the Site:

 

  • ​Set each building and car park area within a generous landscape setting with a high level of tree cover

  • Retain and enhance the existing network of hedgerows and use new hedgerows to define boundaries within the science park;

  • A minimum 40m wide woodland belt along the southern edge of the Site to soften views of the development from the North Wessex Downs AONB. This will comprise a woodland belt support a mix of native woodland tree and understorey planting, specified as a mixture of sizes to allow for a strong succession of planting;

  • A strategic landscape buffer will be created along the eastern side of the Site range between 60m-140m in width. This will comprise a mix of native woodland tree and understorey planting as well as more open areas of woodland and meadow grassland planting closer to the buildings;

  • Create a central green corridor along the main access road consisting of trees, grass verges and hedgerows to form a ‘Green Spine’ to the development;

  • ​Retain the existing public rights of way through the Site and include additional cycle and pedestrian routes to make the Site easily accessible and maintain routes through the area;

  • Create a circular footpath around the perimeter of the Site to provide opportunities for exercise and recreation for both workers of the science park and surrounding local residents;

  • ​Use predominantly native plant species and a naturalistic palette of materials and outdoor furniture to reflect the countryside setting of the Site;

  • ​Reserve space for proposed future canal;

  • ​Soften car park areas through substantial tree planting and perimeter hedgerows; and

  • Limit lighting to key, central areas to limit impact on wildlife

A landscape-led masterplan

Large areas of amenity space

Tree planting integrated into car parks